6 Μαρ 2015

Η Συνέντευξη του Guven Uludag με θέμα τα γεγονότα της 21ης Δεκεμβρίου 1963

Μια σημαντική συνέντευξη - αφήγηση από ένα Τουρκοκύπριο Εκπαιδευτικό και Ιστορικό Ερευνητή της σύγχρονης κυπριακής κοινωνίας. Αναφέρεται στην έρευνα του για, το ανεξερεύνητο μέχρι τις μέρες μας, διακοινοτικό επεισόδιο της 21ης Δεκεμβρίου 1963 στη Λευκωσία που είχε ως αποτέλεσμα 3 νεκρούς Τουρκοκυπρίους, αλλά κυρίως το ό,τι έδωσε αφορμή για την έναρξη ενός δεύτερου γύρου (μετά το 1958) εθνοτικής διαμάχης, που οδήγησε στη διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας με την μορφή που ιδρύθηκε μετά τις συμφωνίες Ζυρίχης - Λονδίνου. Η αφήγηση του Γκιουβέν αναφέρει ως βασικό συνεργάτη στις έρευνες του τον φίλο Κυριάκο Τζιαμπάζη, ο οποίος είχε την καλοσύνη, για τους σκοπούς της ανάρτησης, να γράψει το πιο κάτω κείμενο με περιεχόμενο την αδελφική φιλία και συνεργασία τους!
Αντώνης Κουρσουμπάς

Güven Uludağ
Με τους Güven Uludağ και την Koral Özen γνωρίστηκα πριν από δυο περίπου μήνες. Οι δυο τους είχαν διαπιστώσει ότι στην ιστορία των δικοινοτικών γεγονότων, όπως παρουσιάζονταν στην κοινότητα τους υπήρξε ένα κενό: η περίοδος 22 Δεκεμβρίου 1963 μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου 1964 ήταν μια σκοτεινή περίοδος και κανένας δεν μιλούσε για τα γεγονότα αυτά. Ήξεραν ότι οι πρώτοι νεκροί, ο Ζεκκί Χαλήλ και η Τζιεμαλιέ Χασάν πυροβολήθηκαν και σκοτώθηκαν από Ελληνοκύπριους αστυνομικούς σε δικοινοτική σύγκρουση. Οι δυο τους θέλησαν να μάθουν ακριβώς τι συνέβηκε εκείνη τη νύκτα τις πρωινές ώρες της 21ης Δεκεμβρίου, επειδή από αυτό το γεγονός ξεκίνησαν οι δικοινοτικές συγκρούσεις. Δεν κατόρθωσαν να βρουν οτιδήποτε γραπτό στην κοινότητα τους και απευθύνθηκαν σε ανθρώπους που μπορούσαν να τους βοηθήσουν.
Εγώ, εδώ και πολλά χρόνια άρχισα να συλλέγω πληροφορίες γύρω από τα γεγονότα, επειδή η επιθυμία μου είναι να γράψω ένα ιστορικό μυθιστόρημα γι’ αυτά τα γεγονότα και με κεντρικό πρόσωπο την Τζιεμαλιέ. Αυτό το γνώριζε η αγαπητή φίλη Sevgül Üludağ, η οποία μας έφερε σε επαφή. Ύστερα από συζητήσεις και ανταλλαγή απόψεων, αποφασίσαμε να γράψουμε ένα βιβλίο για την περίοδο 10-31/12/1963 αντλώντας τις πηγές μας από τα ελληνοκυπριακά μέσα επικοινωνίας εκείνης της εποχής και από προφορικές συνεντεύξεις. Ξεκινούμε την έρευνα μας από τις 10/12 επειδή επιθυμούμε να δώσουμε και το προσυγκρουσιακό κλίμα, το οποίο με τους ετσιθελισμούς και τις ακραίες τοποθετήσεις των πλευρών, η δικοινοτική σύγκρουση φαντάζει αναπόφευκτη. Όπως ορθά τονίζει ο  Güven στη συνέντευξη του, η επαναφορά από την ελληνοκυπριακή ηγεσία της πολιτικής της ένωσης, οδηγούσε αναπόφευκτα στην επανεμφάνιση της πολιτικής του taksım από την τουρκοκυπριακή ηγεσία.
Προς το παρόν έχουμε σχεδόν ολοκληρώσει την αναδίφηση των ελληνοκυπριακών και τουρκοκυπριακών εφημερίδων και θα προχωρήσουμε στο επόμενο στάδιο, που είναι η καταγραφή των προσωπικών μαρτυριών. Ελπίζουμε στο σύντομο μέλλον να το ολοκληρώσουμε και θα προσπαθήσουμε να βρούμε χορηγούς για την έκδοση του και στις δυο γλώσσες.
Ο  Güven Uludağ και η Koral Özen έχουν εκδώσει δυο βιβλία για την ιστορία της Κύπρου. Το πρώτο βιβλίο που εκδόθηκε το 2008 και το οποίο είχε αντικαταστήσει τα βιβλία που υμνούσαν τον εθνικισμό. Το βιβλίο φέρει τον τίτλο UNUTMADAN –Sesimiz Kısılmadan. Αυτό έγινε στη διάρκεια της προεδρίαs του Mehmet Ali Talat. Το δεύτερο βιβλίο των ιδίων συγγραφέων έχει τίτλο KIBRIS’TA Anıları Sırtlamak και εκδόθηκε το 2014.  Ο αριστερός Ελληνοκύπριος Πρόεδρος κ. Δ. Χριστόφιας, ενώ ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε αναθεώρηση των βιβλίων της ιστορίας, τελικά δεν έπραξε τίποτα και συνέχισαν και συνεχίζουν οι δάσκαλοι και οι καθηγητές των σχολών μέσης παιδείας να διδάσκουν και να προωθούν τον εθνικισμό και την δαιμονοποίηση της άλλης κοινότητας.
Ο  Güven Uludağ και η Koral Özen είναι καθηγητές σε σχολεία Μέση Παιδείας.

Κυριάκος Τζιαμπάζης


Δεν υπάρχουν σχόλια: