4 Φεβ 2015

Να επιστρέψουμε στις συνομιλίες, αλλά με ποιους όρους;

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στην τελευταία του απόφαση, επιμένει ότι πρέπει να επαναρχίσουν οι συνομιλίες το συντομότερο δυνατόν χωρίς οιουσδήποτε όρους. Η Τουρκία και οι Τουρκοκύπριοι αποδέχονται αυτή την εισήγηση. Ο Πρόεδρος και ηγέτης της Ελληνοκυπριακής κοινότητας απαντά: «Κάτω από εκβιασμούς δεν επιστρέφω στις συνομιλίες». Τι πρέπει να γίνει για να επαναρχίσουν οι συνομιλίες; Ο Πρόεδρος δυστυχώς δεν προτείνει τίποτα για επανέναρξη των συνομιλιών. Η θέση του θεωρείται με τα μέτρα της διεθνούς πολιτικής και διπλωματίας «άρνηση». Άρα ο Πρόεδρος θα πρέπει να βρει τρόπους επανέναρξης των συνομιλιών. Έχει υποχρέωση να προβεί σε τέτοιες ενέργειες που θα διαρρήξουν τη στασιμότητα. Η επιστροφή στις συνομιλίες είναι ένα πρόβλημα, επειδή θα πρέπει να γίνουν εκατέρωθεν υποχωρήσεις και συμβιβασμοί. Η επανέναρξη των συνομιλιών πρέπει να δώσει και μια νέα δυναμική έτσι που να ανασάνει η κυπριακή κοινωνία και να πεισθεί ότι πράγματι «άνοιξε παράθυρο ελπίδας». Και αυτό το παράθυρο ελπίδας θα γίνει πραγματικότητα, αν ο ηγέτης της Ελληνοκυπριακής πλευράς θέσει στο τραπέζι των συνομιλιών ριζοσπαστικές προτάσεις, που μέχρι σήμερα δεν ειπώθηκαν από χείλη προηγούμενων ηγετών. Τι προτείνω να εισηγηθεί στις διαβουλεύσεις του ο κ. Αναστασιάδης:
1. Να θέσει εσείς στο τραπέζι των συνομιλιών το ζήτημα του φυσικού αερίου με τον ακόλουθο τρόπο: τη δημιουργία Ταμείου στο οποίο να συμμετέχουν με ίσο αριθμό εκπροσώπων οι δυο κοινότητες. Όλα τα έσοδα, όσα, όταν και αν υπάρχουν, να τοποθετούνται σ’ αυτό το Ταμείο το οποίο καμιά κοινότητα δεν θα χρησιμοποιήσει πριν από την οριστική διευθέτηση του προβλήματος. Μ’ αυτό δηλώνεται ο σεβασμός προς την πολιτική ισότητα των μερών, όχι στη διανομή των ποσοστών, αλλά στη διαχείριση του. Επίσης, να υποστηρίξει τη μεταφορά διαχείρισης της ΑΟΖ στη Δικοινοτική Επιτροπή του Ταμείου, με την προϋπόθεση ότι θα συμπεριλάβει υπό την ευθύνη της ολόκληρη την ΑΟΖ που περιβάλλει την Κύπρο και όχι μόνο στο νότιο τμήμα της χώρας.
2. Να ζητήσει άνοιγμα της πόλης των Βαρωσίων για σκοπούς μελετών από επιστήμονες και των δυο κοινοτήτων, οι οποίοι θα ετοιμάσουν τα σχέδια για την ανοικοδόμηση της πόλης για να γίνει δυνατή η εγκατάσταση των πολιτών της. Να συμπεριληφθεί στη συμφωνία, ότι με την εγκατάσταση των κατοίκων το λιμάνι της Αμμοχώστου θα περιέλθει στην από κοινού διοίκηση των δυο Δήμων της πόλης.
3. Ως ένδειξη καλής θέλησης η Τουρκία να αποσύρει τα στρατεύματα της από του χωριό Άχνα και να επιτραπεί στους κατοίκους του χωριού να επιστρέψουν. Η περιοχή του χωριού να κηρυχτεί αποστρατικοποιημένη ζώνη. Για ορισμένη περίοδο θα μπορούσε να αστυνομεύεται από τις δυνάμεις του ΟΗΕ.
4. Να αρθεί το εμπάργκο για το λιμάνι Αμμοχώστου όπως και του αερολιμένα της Τύμπου.
5. Η Τουρκία να άρει την οδηγία για απαγόρευση ελλιμενισμού πλοίων που φέρουν τη σημαία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Επίσης να επιτρέψει την αεροπορική σύνδεση των αερολιμένων Λάρνακας και Πάφου με αερολιμένες της Τουρκίας.
6. Η ανοικοδόμηση του σχολείου της Χρυσαλινιώτισσας και η μετατροπή του σε χώρο πολιτιστικών εκδηλώσεων και άλλων δραστηριοτήτων από οργανώσεις και κοινωνικά οργανωμένα σύνολα των δυο κοινοτήτων, που θα προάγουν την ειρηνική συμβίωση και κατανόηση μεταξύ των. Ο χώρος να διοικείται από Δικοινοτικό Συμβούλιο και να είναι αυτοσυντηρούμενο.
7. Να ανοιχθούν νέα οδοφράγματα για καλύτερη επικοινωνία των πολιτών.

Ο κ. Αναστασιάδης θα πρέπει να λάβει υπόψη του, ότι ο χρόνος μας προσπερνά, γενεές που είχαν άμεση επαφή και μνήμες από το κοινό παρελθόν φεύγουν και έρχονται νέες που δεν γνωρίζουν τα χωριά μας, τη γη μας, τους ανθρώπους της που έζησαν σε κείνα τα μέρη, που έζησαν από κοινού με τους Τουρκοκύπριους και μπορούν να βοηθήσουν στην αποκατάσταση σχέσεων και κατανόηση συμβίωσης. Οι νέα γενιές γνωρίζουν μόνο τη μισή Κύπρο ως χώρα τους, η άλλη είναι μια ξένη και δεν έχουν καμιά διάθεση να αγωνιστούν για την επιστροφή της. υπάρχουν πολλά παραδείγματα στην ιστορία. Ας μη την εμπλουτίσουμε και με το δικό μας παράδειγμα. Ο ηγέτης της Ελληνοκυπριακής κοινότητας θα πρέπει να δράσει τώρα, όχι αύριο. Θα είναι αργά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: