16 Απρ 2013

Η αλήθεια αναφορικά με τα ακαδημαϊκά μου προσόντα

 Παραθέτουμε πρώτα την επιστολή του κ. Τάκη Μιχαήλ, που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Αλήθεια", με τίτλο "Μια "μαϊμού" ανάμεσα μας". Ο Κυριάκος Τζιαμπάζης με δική του επιστολή που ακολουθεί διευκρινίζει τα σημεία εκείνα που αφορούν την γνησιότητα των ακαδημαϊκών του προσόντων.

Μια "μαϊμού" ανάμεσα μας (επιστολή του Τάκη Μιχαήλ)

Ένα από τα θέματα που απασχόλησαν την προεκλογική εκστρατεία ήταν και το πόθεν έσχες με επικέντρωση στα οικονομικά των υποψηφίων και κομματικών ηγετών. Για το πόθεν έσχες αναφορικά με τα ακαδημαϊκά προσόντα των ηγετών μας δεν μάθαμε.
Στο Κοτσιάτη πετάχτηκαν πριν λίγες μέρες μεγάλες ποσότητες κατά κύριο λόγο σε είδη μόδας, "μαϊμού" που κατασχέθηκαν από την αγορά και αυτό για να προστατευτούν οι εισαγωγείς των αυθεντικών προϊόντων όπως και ο καταναλωτής που πληρώνει ένα προϊόν "μαϊμού" στη τιμή ενός αυθεντικού.
Εκτός από τα διάφορα είδη "μαϊμού" η κοινωνία έχει να αντιμετωπίσει και πολλές άλλες μορφές "μαϊμούδων". Διαβάσαμε για "μαϊμού" γιατρούς - τσαρλατάνους, που με ένα πτυχίο αγορά μέσον του διαδικτυακού εμπορίου ασκούν το επάγγελμα παίζοντας με τη ζωή των ανθρώπων. Στη Γερμανία η υπουργός Παιδείας κατείχε δίπλωμα «Δρ» που αντέγραψε («μαϊμού») και όταν αποκαλύφθηκε την ξαπόστειλαν.
Ακούσαμε για γάμους "μαϊμού" μεταξύ ξανθού και μελαμψού, ανατολικών και δυτικών.
Με την οικονομική κρίση παρουσιάστηκαν σε γάμους και τα "φακελάκια μαϊμού". Κάνεις τη χαιρετούρα σου στο γάμο, το δίνεις επιδεικτικά στο γαμπρό και καθάρισες, αφήνοντας τη νύφη το βράδυ όταν θα μετρά την είσπραξη σύξυλη. Διαδίδεται και για γάμους που το φακελάκι κατατίθεται παχουλό, παχουλό με τη σούμα να χαροποιεί τη νύφη με αρκετά εκατομμύρια ευρώ τζίρο.
Επί πενταετίας του κ. Χριστόφια υπήρξαν περιπτώσεις που άτομα διορίστηκαν σε θεσμικά όργανα με πτυχία "μαϊμού" ή και χωρίς τα ανάλογα με τη θέση που κατείχαν πτυχία. Πλανάται εδώ και χρόνια ένα ερωτηματικό για τον τίτλο σπουδών του κ. Χριστόφια. Στο βιογραφικό του αναγράφεται ότι: "Σπούδασε στο Ινστιτούτο Κοινωνικών Επιστημών της Μόσχας. Είναι διδάκτωρ ιστορικών επιστημών της Ακαδημίας Κοινωνικών Επιστημών της Σοβιετικής Ένωσης". Επίσης ακολουθεί ένας σιδηρόδρομος από τίτλους "Επίτιμος Διδάκτωρ" που του απονεμήθηκαν από διάφορα πανεπιστήμια, ινστιτούτα και από ένα Πατριάρχη. Αυτά δεν απασχολούν το κοινό, γνωρίζοντας ότι παραχωρούνται υπό τύπο δώρου σε ένα πρόεδρο κράτους αντί για ένα πίνακα ή αμπαζούρ.
Ο τίτλος "επίτιμος" είναι ένα δώρο που αποδίδεται στο πρόσωπο και ο τιμώμενος το κρατά σαν περιουσιακό του στοιχείο, ενώ ένας πίνακας δίδεται στο θεσμό του προέδρου κράτους και αυτό οφείλεται να παραχωρείται στο κράτος.
Κατά καιρούς είδαμε παρεμβάσεις και προτροπές προς τον κ. Χριστόφια να καταθέσει το θέμα της διατριβής του και φωτοτυπία του πιστοποιητικού με το οποίο χρήστηκε "Δόκτωρ" για να τερματιστεί και αυτή η, κατά άλλους, κακεντρέχεια ενάντια στον «συντεχνιακό» της εργατιάς. Ο ίδιος μιλώντας πριν λίγο καιρό στους φοιτητές του Πανεπιστημίου Λευκωσίας είπε, ότι μπορεί και να μην κατέχει δίπλωμα. Πήρε ή δεν πήρε; Γιατί αρνείται να δημοσιοποιήσει τους τίτλους σπουδών του; Το θέμα δεν αναφέρεται σε προσωπικά δεδομένα ή σε μια "μαϊμού χειροπράκτη" αλλά για τον άνθρωπο που κρατούσε τις τύχες της Κύπρου για πέντε χρόνια και τις τύχες της Αριστεράς για εικοσιπέντε χρόνια.
Ψάχνοντας βρήκαμε ότι είναι αρκετοί οι τότε συμφοιτητές του που θα μπορούσαν να διαφωτίσουν αν ο τίτλος "δόκτωρ" που παρουσιάζει στο βιογραφικό του είναι αυθεντικός ή "μαϊμού". Αρκετοί ήταν μαζί του στο «Ινστιτούτο Κοινωνικών Επιστημών» που είχε διετή φοίτηση. Κάποιοι μας είπαν ότι ήταν κομματική σχολή.
Ανακαλύψαμε στο διαδίκτυο, ότι συμφοιτητής του στην Ακαδημία Κοινωνικών Επιστημών ήταν και ο Δρ. Κυριάκος Τζιαμπάζης. Μήπως και αυτός κατέχει δίπλωμα «μαϊμού»; Προκαλείται ο «Δρ» Τζιαμπάζης ή όποιος άλλος γνωρίζει, όπως βγάλει τον κ. Χριστόφια από τη δύσκολη θέση και ενημερώσουν το κοινό. Είναι πράγματι ο κ. Χριστόφιας «Δρ. Ιστορικών Επιστημών»; Η αλήθεια θα πρέπει να λάμψει και όπως αποκαλύφθηκαν και αποσύρθηκαν τα προϊόντα "μαϊμού" να αποκαλυφθούν και οι κατέχοντες πτυχία "μαϊμού" και να αποσυρθούν.
Τάκης Μιχαήλ

Αλήθεια 19/3/2013
tm@cytanet.com.cy

------------------------------------------------------------------ 

 Η αλήθεια αναφορικά με τα ακαδημαϊκά μου προσόντα (του Κυριάκου Τζιαμπάζη)


Κον Τάκη Μιχαήλ

Αναφέρομαι στο άρθρο σας ημ. 19/3/2013 που δημοσιεύσατε στην εφημερίδα «Αλήθεια», όπου θέτετε υπό αμφισβήτηση τα ακαδημαϊκά μου προσόντα και διερωτάσθε αν κατέχω διδακτορικό «μαϊμού», συνδέοντάς το με την αμφισβήτηση σας για τα ακαδημαϊκά προσόντα του κ. Δημήτρη Χριστόφια επειδή φοιτήσαμε στην ίδια σχολή.

Θα σας μιλήσω για το πρόσωπό μου: αποφοίτησα από τη νομική σχολή του Πανεπιστημίου του Κιέβου το 1971. Επειδή ήμουν δραστήριο στέλεχος του φοιτητικού κινήματος αλλά και καλός φοιτητής, η ΕΔΟΝ μου πρότεινε να συνεχίσω τις σπουδές μου στην «Ακαδημία Κοινωνικών Επιστημών, συνδεδεμένη με την Κεντρική Επιτροπή του Κομμουνιστικού Κόμματος». Αυτός είναι ο επίσημος τίτλος του ακαδημαϊκού ιδρύματος. Η Ακαδημία παρόλο που στον τίτλο της αναφέρεται ως συνδεδεμένη με το ΚΚΣΕ ήταν ακαδημαϊκό ίδρυμα αναγνωρισμένο από το υπουργείο Παιδείας της ΕΣΣΔ. Δεχόταν μόνο μεταπτυχιακούς φοιτητές, οι οποίοι σπούδασαν νομικές, κοινωνικές ή οικονομικές επιστήμες σε πανεπιστήμια. Οι απόφοιτοι του είχαν το δικαίωμα να διδάξουν στα πανεπιστήμια της ΕΣΣΔ. Η φοίτηση στην Ακαδημία ήταν τριετής. Εισαγωγή στην Ακαδημία είχαν προτεραιότητα αυτοί που στέλλονταν από το ΚΚΣΕ, χωρίς να παραβλέπονται άλλα ιδρύματα και οργανισμοί.

Την ίδια χρονιά που εισήχθηκα στην Ακαδημία εισήχθη και ο Δημήτρης Χριστόφιας, που φοίτησε για δυο χρόνια στο «Ινστιτούτο Κοινωνικών Επιστημών». Το «Ινστιτούτο» δεν ήταν ακαδημαϊκό ίδρυμα, ήταν διετής κομματική σχολή που δεχόταν μόνο στελέχη των κομμουνιστικών κομμάτων του εξωτερικού και η διδασκαλία γινόταν στην εθνική τους γλώσσα. Πολλοί Κύπριοι που εργάζονταν ή εργάζονται στο ΑΚΕΛ πέρασαν από τις τάξεις του «Ινστιτούτου» ακόμη και άνθρωποι που δεν είχαν ολοκληρωμένη δημοτική εκπαίδευση. Γι’ αυτό και δεν ήταν αναγνωρισμένη σχολή από το υπουργείο Παιδείας της ΕΣΣΔ.

Με το Δ. Χριστόφια γνωριζόμασταν από το γυμνάσιο. Όταν συναντηθήκαμε στη Μόσχα, πήγαμε μαζί για εγγραφή στην Ακαδημία. Μας δέχτηκε ο πρύτανης της Ακαδημίας ο ακαδημαϊκός κος Ιαβτσιούκ. Εμένα μου είπε να απευθυνθώ στην έδρα της νομικής που κοσμήτορας ήταν ο προφέσορας Δ.Α. Κερήμοφ. Επιβλέπων καθηγητής μου ήταν ο προφέσορας Ν.Μ. Κέυζεροφ. Υποστήριξα με επιτυχία τη διατριβή μου που είχε τίτλο: «Οι μορφές των σύγχρονων αστικών κρατών» και με δυο κεφάλαια για τη δομή του κυπριακού κράτους. Στο επιστημονικό Συμβούλιο που συνήλθε για να μου απονέμει τον τίτλο Ph. D. in  Jurisprudence έλαβαν μέρος 42 καθηγητές πανεπιστημίων νομικοί και πολιτικοί επιστήμονες, τους οποίους εφοδίασα με επίτομο της μελέτης μου. Τρεις προφέσορες που όρισε η διοίκηση της Ακαδημίας αλλά δεν εργάζονταν σ’ αυτήν, τους εφοδίασα με αντίγραφα της μελέτη μου και την σχολίασαν ενώπιον του επιστημονικού συμβουλίου και εισηγήθηκαν την απονομή του τίτλου. Τον τίτλο απονέμει η Ανώτερη Εξεταστική Επιτροπή του ΥΠΠ ύστερα από εισήγηση του Συμβουλίου της Ακαδημίας. Το πιστοποιητικό του τίτλου μου φέρει ημερομηνία έκδοσης 21/6/1974 και αριθμό ΜΚΔΠ Νο.003375. Περίληψη της μελέτης στα ελληνικά παρέδωσα στην κεντρική επιτροπή του ΑΚΕΛ όταν ήρθα στην Κύπρο τον Ιούνιο του 1974 για να την  πληροφορήσω για το περιεχόμενο της  εργασίας μου. Δυστυχώς αντί επαίνων, επιτροπή που απαρτιζόταν από τους Χρ. Πέτα επ. γραμματέα Λευκωσίας, Μ. Περδίο εκδότη του περιοδικού «Ν. Δημοκράτης» και Λ. Αλετρά μέλος της επαγρύπνησης, με επέπληξαν, την χαρακτήρισαν αντικομματική, επειδή υποστήριξα την διοικητική ομοσπονδία με την οποία διαφωνούσε η ηγεσία του ΑΚΕΛ.

Τώρα τι έγινε με τον Δ. Χριστόφια που με προκαλείς να αποκαλύψω γεγονότα και διαλόγους: δεν επιθυμώ να αναφερθώ σ’ αυτά οι λεπτομέρειες είναι προσωπικά δεδομένα του κ. Δ. Χριστόφια και μπορεί να απαντήσει ο ίδιος. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι σε κάποια φάση ο πρύτανης της Ακαδημίας τον έστειλε για εγγραφή στην έδρα της «Ιστορίας κομμουνιστικού κινήματος». Δεν γνωρίζω αν υποστήριξε, επειδή δεν προσκλήθηκα στην υποστήριξη του. Έφυγε πιο νωρίς για την Κύπρο για να αναλάβει οργανωτικός γραμματέας της ΕΔΟΝ. Τώρα αν αυτή η έδρα παραχωρεί πτυχίο «Ph. D. Ιστορικών Επιστημών» δεν το γνωρίζω και ούτε είμαι ειδικός για να αποφανθώ επί τούτου.



ΣΗΜ: Παρακαλώ όπως δημοσιεύσετε στο ίδιο χώρο την επιστολή μου έτσι που να αποκατασταθεί η αλήθεια αναφορικά με το πρόσωπο μου και ότι δεν κατέχω τίτλους «μαϊμού».


Εφημερίδα ΑΛΗΘΕΙΑ ημ. 16/4/2013                      


Δεν υπάρχουν σχόλια: