5 Οκτ 2010

Προς τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Ντ. Μετβέγιεφ

Προς τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Ντ. Μετβέγιεφ,
Κύριε Πρόεδρε,
με ιδιαίτερη χαρα Σας καλωσορίζω στο νησιώτικο μας κράτος. Η επίσκεψη Σας για μας τους Κύπριους αποτελεί ιδιαίτερη τιμή. Η χώρας Σας είτε αυτή ονομαζόταν Σοβιετική Ένωση, είτε Ρωσική Ομοσπονδία πάντοτε βρισκόταν στο πλευρό μας. Σε δυο μάλιστα περιπτώσεις υπέβαλε συγκεκριμένες προτάσεις για επίλυση του προβλήματός μας. Θυμάμαι, νέος τότε, το 1965, ο ΥΠΕΞ της ΕΣΣΔ Α. Γκρομύκο μίλησε για δυνατότητα ομοσπονδιακής διάρθρωσης του κυπριακού κράτους για να λυθεί το κυπριακό και εμείς παρελάσαμε έξω από τη Σοβιετική Πρεσβεία καταδικάζοντας τις θέσεις της, επειδή με ελεφρά τη καρδία –σύμφωνα με τη γνώμη των πολιτικών μας ταγών- πρόδινε τα διεθνιστικά της καθήκοντα, αντί να υποστηρίξει την «αυτοδιάθεση του κυπριακού λαού». Ο Γκρομύκο διερωτήθηκε σε ποιούς είμαστε υπόδουλοι και ζητούμε αυτοδιάθεση και μεις του απαντήσαμε: «στην Κυπριακή Δημοκρατία, επειδή είναι ένα ιμπεριαλιστικό κατασκεύασμα. Εμείς δεν θέλουμε ανεξαρτησία, θέλουμε αυτοδιάθεση μόνο, για να ενωθούμε με την Ελλάδα». Ο Α. Γκρομύκο, όσο ήταν εν ζωή, απέφευγε να μιλήσει για το κυπριακό. Τη δεύτερη φορά, ο τότε Πρόεδρος Μ. Γκορμπατσώφ υπέβαλε το 1985 πακέτο προτάσεων, αλλά δεν πρόλαβε να το προωθήσει. Αυτά στο παρελθόν.
κ. Πρόεδρε,
Τώρα δεν ζητούμε αυτοδιάθεση, αλλά ομοσπονδία. Δεν φοβόμαστε πια, ότι θα διαφοροποιηθεί η εθνική μας συνείδηση, ούτε η Κυπριακή Δημοκρατία μας είναι βάρος που κουβαλάμε με δυσκολία. Τώρα είναι απόλυτα δική μας, πλήρως ελληνοκυπριακή και δε θέλουμε να την αποχωριστούμε. Η χώρα Σας είναι ομοσπονδιακά διαρθρωμένη, έχετε τις δικές Σας εμπειρίες, γι’ αυτό Σας παρακαλούμε, όπως καταθέσετε τη δική Σας άποψη για το κυπριακό. Μιλήστε ελεύθερα, μη φοβάσται, εμείς σεβόμαστε τους φίλους μας. Αλλά αν λόγος Σας είναι μόνο για θέσεις αρχών, όπως, περί «σεβασμού της ανεξαρτησίας και εδαφικής ακεραιότητας» και «λύση μόνο από τους Κυπρίους», αυτό δεν θα μας βοηθήσει. Προτείνετε κάτι πιο ευφάνταστο, πιο γόνιμο, που οδηγεί με την υλοποίηση του στην επίλυση του προβλήματος. Αν η επίσκεψη Σας είναι τυπική και δεν είσαστε έτοιμοι να προτείνετε κάτι συγκεκριμένο είναι καλύτερα να μας μιλήσετε για Σας, για την οικογένειά Σας, για τα παιδιά Σας, τα οράματά τους και τα δικά Σας. Αυτό θα είναι ενδιαφέρον για μας, επειδή, όπως είναι τώρα η κατάσταση στη χώρα μας, χάσαμε κάθε ελπίδα να δημιουργήσουμε δικά μας οράματα για μας και τα παιδιά μας. Ίσως με τις δικές Σας διηγήσεις, κερδίσουμε την αυτοπεποίθησή μας και καταφέρουμε να φτιάξουμε τα δικά μας όνειρα.
κύριε Πρόεδρε,
Θα γνωρίζετε, ότι στην Κύπρο ζουν δυο κοινότητες. Η χώρα σας βέβαια, δεν διατηρεί καμιά επαφή με την τουρκοκυπριακή κοινότητα αναγνωρίζει μόνο την ελληνοκυπριακή. Αυτό δεν βοηθά, αντίθετα δημιουργεί επιπρόσθετα προβλήματα κατανόησης, θα έλεγα, ότι καλλιεργεί την εγωιστική συμπεριφορά των ελληνοκυπρίων έναντι των τουρκοκυπρίων. Δεν υπάρχει καμιά προτροπή για αναγνώριση της άλλης πλευράς ως κράτους. Αντίθετα, αν η κυβέρνησή Σας αναπτύξει κάποιες υποτυπώδεις σχέσεις, αν προσπαθήσει με διάφορους τρόπους να φέρει πιο κοντά τις δυο κοινότητες ίσως ασκήσετε κάποια επιρροή προς την κατεύθυνση της λύσης. Για να μπορέσετε να βοηθήσετε τους Κυπρίους, θα πρέπει να τους ακούσετε όλους και μέχρι σήμερα δεν έχετε ακούσει την τουρκοκυπριακή κοινότητα.
Σας εύχομαι καλή παραμονή στο νησί της Αφροδίτης. Χαρείτε τον ήλιο, το φως και τη θάλασσα μας.
Με όλο το σεβασμό
Κυριάκος Τζιαμπάζης
Απόφοιτος της νομικής σχολής του Κιέβου
και της Ακαδημίας Κοινωνικών Επιστημών (Μόσχας).

Κυριάκος Τζιαμπάζης
Εφημερίδα ΠΟΛΙΤΗΣ 05/10/2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: