5 Μαΐ 2015

Αμμόχωστος: η ατμομηχανή της λύσης

Το θέμα της Αμμοχώστου βρισκόταν πάντα στο κέντρο των συζητήσεων του κυπριακού, αλλά και της προτεραιότητας που τύγχανε ως πρόβλημα που έπρεπε να λυθεί άμεσα. Το 1977 στις προτάσεις του Αμερικανο-αγγλικο-καναδικού σχεδίου δινόταν προτεραιότητα στην επιστροφή των κατοίκων της. Ψηφίσματα του ΟΗΕ επίσης υπογράμμιζαν την άμεση επιστροφή της πόλης στους νόμιμους κατοίκους της.
Οι προτάσεις που προέβλεπαν της επιστροφή της πόλης, δυστυχώς δεν ευοδώθηκαν για πολλούς και διάφορους λόγους, που οι κυριότεροι ήταν η απουσία βούλησης για λύση του κυπριακού προβλήματος. Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, οι πολιτικοί μας υποστήριζαν ότι η «σαλαμοποίηση» του κυπριακού με την επιστροφή της πόλης (τριών γειτονιών έλεγε ο Τ. Παπαδόπουλος) θα δημιουργούσε περισσότερα προβλήματα και πρόβαλλαν μαξιμαλιστικές προτάσεις που καθιστούσαν αδύνατη την επιστροφή της πόλης. Αν γίνονταν αποδεκτές οι τότε προτάσεις, η αποκατάσταση της πόλης μας δεν θα χρειαζόταν μεγάλες ανακατασκευές και επιδιορθώσεις. Οι πολίτες της Αμμοχώστου θα ήταν ήδη εγκατεστημένοι στην πόλη τους.
Πριν από τις εκλογές στην τουρκοκυπριακή κοινότητα τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά. Οι προτάσεις για επιστροφή της πόλης αραίωσαν επειδή οι πολιτικοί μας ταγοί δεν δείχνουν ενδιαφέρον για επίλυση του προβλήματος. Η τελευταία πρόταση του Αμερικανού Αντιπροέδρου για επιστροφή της πόλης συνάντησε τη ψυχρή αντίδραση τόσο της Τουρκίας όσο και της τουρκοκυπριακής ηγεσίας. Μότο της άρνησης του είναι ότι «αν επιστρέψουμε την πόλη των Βαρωσίων, οι Ελληνοκύπριοι θα αρκεστούν σ’ αυτό και δεν θα προχωρήσουν στη λύση του προβλήματος». Ίσως αυτό να βρίσκει ανταπόκριση στα αυτιά της διεθνούς κοινότητας, ίσως, επειδή έβλεπε ότι η Ελληνοκυπριακή ηγεσία δεν έδειχνε πρόθυμη για συνολική και γρήγορη διευθέτηση του κυπριακού.
Σήμερα με την εκλογή του Μ. Ακκιντζί στην ηγεσία της τ/κ διαφοροποιούνται ουσιαστικά τα πράγματα. Δεν ισχυρίζομαι ότι από τη μια μέρα στην άλλη οι  Βαρωσιώτες θα πάρουν πίσω την πόλη τους. Εμείς οι πολίτες του Βαρωσιού δεν πρέπει να μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια. Ξεκινήσαμε εδώ και αρκετό καιρό, με τους Τουρκοκύπριους Βαρωσιώτες συμπολίτες μας μια γόνιμη συνεργασία και ευελπιστούμε να επηρεάσουμε τόσο πολιτικούς παράγοντες της χώρας μας και στις δυο κοινότητες έτσι που να επανέλθει το θέμα των Βαρωσίων στη πρώτη γραμμή επικαιρότητας. Να μετατραπεί η επιστροφή της πόλης σε ατμομηχανή που θα επιλύσει όσο πιο σύντομα γίνεται το κυπριακό πρόβλημα. Ταυτόχρονα θα πρέπει να εξεταστούν και διάφοροι άλλοι παράμετροι που θα ανοίξουν διαύλους επικοινωνίας με όλους τους παράγοντες που είναι σε θέση να βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση, για να πεισθεί η Τουρκία, η οποία διαχειρίζεται την πόλη να ακούσει την έκκληση των κατοίκων –ελ/κ και τ/κ- για το άνοιγμα της. Το άνοιγμα της πόλης των Βαρωσίων θα δημιουργήσει ένα άλλο κλίμα ανάμεσα στην Ε/κ κοινότητα, θα φυσήσει ένας αέρας λύσης. Η επιστροφή του Βαρωσιού δεν είναι ένα απλό στοιχείο των ΜΟΕ, αλλά αποτελεί την απαρχή για επίλυση του Κυπριακού.
Το άνοιγμα της πόλης δε σημαίνει και άμεση εγκατάσταση. Η πόλη θα χρειαστεί να ξανακτιστεί, να γίνουν οι αναγκαίες βασικές υποδομές για να παραδοθεί στους κατοίκους της. Όμως είναι αναγκαίο να ξεκινήσουν από τώρα να γίνονται οι αναγκαίες μελέτες και σύντομα να ξεκινήσουν εργασίες οικοδόμησης της πόλης. Ο στόχος μας λοιπόν, ως ομάδα Βαρωσιωτών, είναι να επιτραπεί σε τεχνικά κλιμάκια να εισέλθουν στην πόλη και να μελετήσουν τι ακριβώς χρειάζεται να γίνουν. Όμως πρώτα απ’ όλα θα πρέπει να αποχαρακτηριστεί από στρατιωτική περιοχή. Θα πρέπει λοιπόν να γίνει το πρώτο βήμα για να επακολουθήσουν τα επόμενα. Και θέλουμε να πιστεύουμε ότι αυτό θα επιδιώξει ο Μ. Ακκιντζί σε συνεννόηση με την Τουρκία.
Η κοινή δράση των Τ/Κ και Ε/Κ κατοίκων της Αμμοχώστου και του Βαρωσιού θα πρέπει να συνεχιστεί για να επιτευχθεί επιστροφή της πόλης το συντομότερο δυνατόν. Η δικοινοτική ομάδα ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ Η ΠΟΛΗΣ ΜΑΣ θα πρέπει να συνεχίσει με πιο εντατικό ρυθμό τις δραστηριότητες της για να επιτευχθεί ο κοινό ς στόχος. Οι Βαρωσιώτες θα πρέπει να κλείσουν τα αυτά τους στις φωνές εκείνων που προβάλλουν «εθνικούς και πατριωτικούς λόγους», που είναι δυνατόν να ξαναθυμηθούν τις «τρεις γειτονιές» και να διαιωνίσουν την αγωνία των κατοίκων της πόλης, εξυπηρετώντας παράλληλα, αλλότρια συμφέροντα που δεν έχουν καμιά σχέση με την πόλη μας, αλλά και με την Κύπρο γενικότερα. Έχουν οικοδομήσει το πολιτικό τους προφίλ στη βάση του διαχωρισμού και αντιλαμβάνονται ότι με τη διευθέτηση του προβλήματος δεν θα έχουν καμιά επίδραση στην επανενωμένη κυπριακή κοινωνία των πολιτών.
Η εκλογή Μ. Ακκιντζί ανοίγει μια νέα εποχή για την ιστορία της χώρας μας. Αν την αφήσουμε να χαθεί θα χαθούμε και ‘μεις μαζί της.

ΠΟΛΙΤΗΣ 30/4/2015

Δεν υπάρχουν σχόλια: