6 Νοε 2013

Συγχαρητήρια στον Μπαν Κ Μουν


Κύριε Γενικέ Γραμματέα  του ΟΗΕ,
Σε συγχαίρω για την αποφασιστικότητα σου. Πολύ ορθά ενήργησες στέλλοντας εκείνη την επιστολή με συγκεκριμένη προθεσμία επανέναρξης των διακοινοτικών συνομιλιών. Αν δεν το έκανες θα πάθαινες όπως τον προκάτοχό σου που φερόταν με το γάντι και τελικά απέτυχε. Οι Κύπριοι δεν χρειάζονται χαϊδέματα, ούτε και να τους παρέχεις χρόνο. Δες τι έκαμε η Τρόϊκα. Ο αρχιεπίσκοπος και οι άλλοι της παρέας του απαίτησαν όπως  η Τρόϊκα τους δώσει αρκετό χρόνο για την ανακεφαλαιοποίηση της Ελληνικής Τράπεζας. Η Τρόϊκα που διδάχτηκε από τα παθήματα του Ανάν τους έδωσε 24 ώρες προθεσμία, διαφορετικά θα την έπαιρνε από τα χέρια της εκκλησίας. Το πρόβλημα λύθηκε σε λιγότερο από 24 ώρες και έμειναν όλοι ευχαριστημένοι.
Λοιπόν έτσι να κάνεις και εσύ με το κυπριακό πρόβλημα. Αν τους δώσεις χρόνο έχασες το παιχνίδι από χέρι. Μην τους χαρίζεσαι. Το 1959 μέσα σε 15 μέρες το πρόβλημα λύθηκε και το νησί που για αιώνες ήταν υπόδουλο ανακηρύχθηκε σε ανεξάρτητο κράτος  στις 16 Αυγούστου το 1960. Θα διερωτάσαι γιατί αυτή η διαφορά της υπογραφής, με την ανεξαρτησία. Πρέπει να σου πω, ότι τα ενδιαφερόμενα μέρα πλην των ελληνοκυπρίων διέπραξαν ένα φοβερό σφάλμα: άφησαν τους ελληνοκύπριους και τους τουρκοκύπριους να επεξεργαστούν οι ίδιοι το σύνταγμα τους με βάση τις συμφωνίες κορυφής που υπογράφηκαν του Φεβρουάριο του 1959. Ο Μακάριος και οι συν αυτώ, συμπεριλαμβανομένου και του ΑΚΕΛ δεν είχαν σκοπό να ανακηρύξουν την Κύπρο σε ανεξάρτητο κράτος γιατί μετάνιωσαν που δεν έγινε το δικό τους, δηλαδή η ένωση. Τότε ο Καραμανλής, οι Εγγλέζοι και η Άγκυρα τους είπαν «ή τώρα ή ανεξαρτησία γιοκ, πάμε για διχοτόμηση», -αφού ανέχθηκαν τα τερτίπια τους για ενάμιση χρόνο- κι έτσι ο «μέγας» Μακάριος μέσα σε μερικές μέρες συμφώνησε στο σύνταγμα και στη συμφωνία του 70-30% που ετοιμάστηκε από τους εμπειρογνώμονες και ανακηρύχθηκε η Κυπριακή Δημοκρατία. Αλλά και τότε για να γνωρίζεις, οι του ΑΚΕΛ και της άκρας δεξιάς που τότε ήταν «αδερφάκια» έστειλαν επιστολή στη Γραμματεία του ΟΗΕ και της είπαν ουσιαστικά να μην δεχτεί την Κύπρο στους κόλπους της. Κοίταξε τα πρακτικά της εποχής και θα βεβαιωθείς πόσο επαγγελματίες είναι οι Κύπριοι στις αναβολές και διαιώνιση προβλημάτων.
Μετά θέλησαν να τη διαλύσουν, αλλά η Τουρκία είπε όχι. Λοιπόν οι ελληνοκύπριοι βρήκαν τρόπο και τη διέλυσαν αφού δεν δέχονταν οι Τούρκοι. Τους έδωσαν τη μισή, αφού ο παπάς πηγαινοερχόταν μεταξύ «εφικτού» και «ευκταίου» και δεν αποφάσιζε να υπογράψει τις νέα συμφωνία που είχε καταλήξει ο Κληρίδης και ο Ντεκτάς. Έτσι πραγματοποιήθηκε μια κι όξω η διάλυση της. Τώρα δεν μπορούν να αποφασίσουν σε μια κοινή ανακοίνωση. Οι Κύπριοι συζητούν για πενήντα χρόνια και ακόμα δεν έμαθαν να συζητούν για να καταλήγουν. Ανατολίτικο παζάρι χωρίς τέλος, παρ’ όλο που και σ’ αυτό τα μέρη καταλήγουν. Οι Κύπριοι έμαθαν να συζητούν για να συζητούν. Για να έχουμε στην χώρα μας επαγγελματίες συζητητές, διαφορετικά θα χάσουν τη δουλειά του πολλοί, μα πάρα πολλοί. Γι' αυτό συμφωνώ μαζί σου για την προειδοποίηση να καταλήξουν.  Αν ακόμη τους έλεγες τι έχουν να πάθουν αν δεν καταλήξουν θα ήταν καλύτερα. Ότι θα αποσύρεις τους γαλαζομπερέδες και τον Ντάουνερ και όταν βρουν κοινή γλώσσα οι δυο πλευρές να σε καλέσουν απλώς να διαπιστώσεις ότι πράγματι έτσι είναι. Τέσσερεις μέρες προθεσμία που τους έδωσες είναι πολλές. Έπρεπε να τους δώσεις μόνον 24 ώρες, όπως έκαμε η Τρόϊκα. Η ανακοίνωση θα ήταν έτοιμη. Αλλά δεν πειράζει. Να τηρήσεις όμως αυτή την τακτική. Μόνο έτσι θα λυθεί το κυπριακό. Και να δώσεις οδηγίες στον Ντάουνερ να ετοιμάσει συνολική λύση και να μην αφήσει περιθώρια συζήτησης ανάμεσα στις δυο κοινότητες. Αν τους αφήσετε τέτοιο περιθώριο να είσαι βέβαιος ότι και πάλιν θα τουμπάρουν οιανδήποτε συμφωνία.
Κε Μπαν Κι Μουν, ο θεός να σε έχει καλά και μην κάνεις πίσω ούτε ένα πόντο. Θα καταστραφεί κάθε επιτυχία και μαζί της και εμείς.

ΠΟΛΙΤΗΣ 6 Νοεμβρίου 2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: