23 Μαΐ 2013

Μη θυμώνετε κε Αναστασιάδη!


Ο θυμός κε Αναστασιάδη είναι κακός σύμβουλος. Σας ωθεί σε ενέργειες που αργότερα θα τις βρείτε μπροστά σας και δεν θα μπορείτε να τις υπερκεράσετε ούτε και να τις παραβλέψετε. Οι αψιθυμίες είναι έντονα, μη ελεγχόμενα θυελλώδικα εκτυλισσόμενα και σχετικά βραχύχρονα συναισθηματικά βιώματα. Για να εμποδιστεί η ανάπτυξη τους είναι απαραίτητη η συνειδητή τοποθέτησης σκοπού που να μην  εγκαταλείπεται. Θυμώσατε επειδή ο κ. Ντάουνερ προσπαθεί να προσδώσει πολιτικό περιεχόμενο σε μια κοινωνική συνάντηση σας με τον ηγέτη της τ/κ κοινότητας. Και ‘σεις σε κατάσταση θυμού καθίσατε και γράψατε μια επιστολή προς τον Γ.Γ του ΟΗΕ και από τον οποίο ζητάτε απάντηση. Ούτε λίγο ούτε πολύ ζητάτε και την αντικατάσταση του κ. Ντάουνερ. Η πολίτες όμως σας ανέδειξαν στο προεδρικό αξίωμα όχι για να θυμώνετε αλλά για να επιλύσετε δυο βασικά προβλήματα που η διακυβέρνηση της Αριστεράς δυστυχώς δεν στάθηκε ικανή να εκπληρώσει: το οικονομικό και το πολιτικό. Αυτός μας είπατε και μας το δηλώσατε πολλές φορές πως είναι ο στόχος σας. Για να υλοποιηθεί αυτός ο στόχος θα πρέπει να συμμαζέψετε τις αψιθυμίες και να περιοριστείτε στο στόχο, γιατί μόνο ο στόχος θα τις εξουδετερώσει. Η νηφαλιότητα, ο προβληματισμός και οι μεθοδευμένες ενέργειες θα οδηγήσουν στο προσδοκώμενο αποτέλεσμα.
Το πιο πιθανό είναι ότι η απάντηση που ζητάτε θα έλθει όχι απευθείας σε σας, αλλά μέσο της διπλωματικής οδού δια των εδώ αντιπροσώπων του. Δεν αναφέρομαι στην έμμεση απαίτηση για αντικατάσταση του κ. Ντάουνερ. Να εύχεστε να μη γίνει, ούτε και ο κ. Ντάουνερ να θέσει θέμα εμπιστοσύνης προς το πρόσωπό του, επειδή ίσως δεν θα βρεθεί άλλος να αναλάβει τέτοια υπόθεση. Πέρασαν από τη χώρα μας πάρα πολλοί ειδικοί αντιπρόσωποι του Γ.Γ. του ΟΗΕ και όλους τους βρίσκαμε κάποιο κουσούρι. Αν ο Ντάουνερ φύγει, εκτεθειμένος ανεπανόρθωτα θα μείνετε όχι μόνο εσείς, αλλά προπάντων η Κύπρος. Αν στο παρελθόν λέγαμε ότι ο Τ. Παπαδόπουλος και το πνευματικό του τέκνο Δ. Χριστόφιας καταβαράθρωσαν το κυπριακό, τότε με δική σας ευθύνη θα μείνει για πάντα μετέωρο και διχοτομημένη η χώρα μας.
Η Νέα Υόρκη είναι πολύ μακριά για να ζουν την αμεσότητα για να κυριαρχούνται από θυμό. Ούτε όμως ενεργούν όταν είναι σε κατάσταση  θυμού. Ας υποθέσουμε ότι ο Γ.Γ του ΟΗΕ σας δικαιώνει με τα γραφόμενα του και πηγαίνετε στο δείπνο. Με του κ. Έρογλου αντιλαμβάνομαι θα μιλήσετε για τον καιρό, για τα εγγόνια σας. Αν αυτό σας ικανοποιεί πολιτικά κ. Αναστασιάδη, τότε νομίζω είναι στο χέρι σας να στρέψετε τη συζήτηση προς αυτή την κατεύθυνση. Θα είστε ικανοποιημένος με τέτοια έκβαση της συνάντησης; Θα αρνηθείτε να συζητήσετε οτιδήποτε off the record και εντελώς ανεπίσημα αν κάποιο παρεμφερές θέμα τεθεί από τον κ. Έρογλου; Αυτό δε συνιστά απορριπτισμό και άρνηση συζήτησης που θα καταγραφεί στα αρνητικά της ελληνοκυπριακής ηγεσίας; Ο ΥΠΕΞ κ. Κασουλίδης έθεσε θέμα επιστροφής του Βαρωσιού με ταυτόχρονο άνοιγμα του λιμανιού της πόλης κάτω από την αιγίδα του ΟΗΕ. Αν σας ρωτήσει γι’ αυτό το θέμα ο κ. Έρογλου θα του απαντήσετε ότι η συνάντηση είναι κοινωνική και δε συζητάτε τέτοια θέματα;
Έχω την ισχυρή αντίληψη ότι θα πρέπει να αναθεωρήσετε τη θέση σας, ότι θα βρείτε ένα εύσχημο τρόπο να ξεπεράσετε την γκάφα της επιστολής, ότι θα αποκαταστήσετε σύντομα τη σχέση σας με τον κ. Ντάουνερ. Είναι προς το συμφέρον της Κύπρου και του λαού της για τον οποίο όλοι αγωνιζόμαστε για να επανενώσουμε.

Εφημερίδα ΠΟΛΙΤΗΣ 19/5/2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: